Zdravá a lahodná – domácí BH čokoláda bez ztužených tuků

Kdo by neznal čokoládu?

I já na této „pochutině“ ujíždím.

Kdy u nás vrcholí čokoládová mánie?

1/ Když se blíží Čerti a Mikuláši. Každé dítě si přeje dostat spousty sladkostí a čokolády.

2/ A co takhle čokoládové kalendáře – období 1. prosince až 24. prosince, kdy každé dítě chce mít svůj čokoládový kalendář, z kterého každý den bude vyloupávat svoji čokoládku.

3/ Večer, když máte chuť na něco sladkého, co se Vám rozplyne v puse.

4/ Pokud se vydáte na cesty – určitě se Vám bude „doping“ v podobě čokolády a doplnění energie hodit. 

Proč děti, nebo sebe, nepotěšit domácí čokoládou, kterou si můžete udělat společně?

My si tuto čokoládu děláme po celý rok a ještě nás neomrzela. Kreativitě a dětským nápadům se meze nekladou! Každý si může udělat svoji čokoládu dle své fantazie. Někdo si přidá do čokolády goji, někdo vlašský oříšek. Jsou tací, kteří mají rádi „ovoněnou čokoládu“ – např. o Vánocích perníkovým kořením či vanilkou.

Malá odbočka: Pokud byste měli někdy chuť a chtěli dětem udělat něco jiného než čokoládu a připravit jim zdravou pochoutku  – zkuste se podívat na toto video , kde jsem pro Vaše děti natočila, jak jim připravit barevné – duhové lahodné smoothie, které zasytí a získají spousty vitamínů, aniž by o tom věděly. To samé si můžete samozřejmě udělat i pro sebe.  

Pokud hledáte formičky na čokolády, u nás používáme různé druhy – můžete využít od kočičích jazýčků, raffaella, či si koupit formičky v obchodě přímo na čokoládu, z kterých se nádherně vyloupnou.

Co k výrobě domácí čokolády budete potřebovat?

BÍLÁ ČOKOLÁDA:

Suroviny: 

3 polévkové lžíce kokosového oleje

2 polévkové lžíce kakaového másla

1 polévková lžíce kokosového nektaru

2 polévkové lžíce sušeného kokosového mléka

Postup:

1/ Vezměte si 2 hrnce, jeden větší a jeden menší. Do většího hrnce nalijte čtvrt hrnce vody a ponořte do něj menší hrnec. V menším hrnci nechte pomalu rozpustit kokosový olej a kakaové máslo  – v tzv. „vodní lázni“.  

Pokud používáte suroviny raw a bio, jako já, tak si k tomu ještě vezměte teploměr a hlídejte teplotu, aby nepřesáhla 40 st. C.

2/ Po rozpuštění kokosového oleje a másla přidejte kokosový nektar a zamíchejte metličkou.

3/ Pro bílou čokoládu přidejte kokosové mléko a pomalu rozmíchejte. Odlijte v této fázi bílou čokoládu do poloviny připravených formiček.

4/ Pokud chcete mít Vaši čokoládu „vytuněnou“, můžete přidat na „ovonění“ vanilku, skořici, matcha tea.

Co přidat do formiček?

Do formiček před nalitím čokolády můžete přidat různé sušené ovoce (goji, zázvor, rozinky), kopřivová semínka, či v létě můžete ozdobit např. živými otrhanými květy (divizny, brutnáku).

HNĚDÁ ČOKOLÁDA:

Suroviny:

3 polévkové lžíce kokosového oleje

2 polévkové lžíce kakaového másla

2 polévková lžíce kakaového prášku

1 polévková lžíce karobu

3 polévkové lžíce kokosového nektaru, popř. jiného sladidla

Postup:

1/ Pokud pokračujete ve výrobě bílo – hnědé čokolády, můžete využít ten samý hrnec, kde jste měli rozpuštěnou bílou čokoládu. Pokud děláte pouze hnědou čokoládu, pokračujte opět takto:  

Vezměte si 2 hrnce, jeden větší a jeden menší. Do většího hrnce nalijte čtvrt hrnce vody a ponořte do něj menší hrnec.  V menším hrnci nechte pomalu rozpustit kokosový olej a kakaové máslo  – v tzv. „vodní lázni“.  

Pokud používáte suroviny raw a bio, jako já, tak si k tomu ještě vezměte teploměr a hlídejte teplotu, aby nepřesáhla 40 st. C.

2/ Po rozpuštění kokosového oleje a másla přidejte kokosový nektar a zamíchejte metličkou.

3/ Přidejte karob spolu s kakaem a promíchejte.

4/ Pokud chcete mít Vaši čokoládu „vytuněnou“, můžete přidat na ovonění vanilku, skořici, matcha tea.

5/ Do formiček před nalitím čokolády můžete přidat různé sušené ovoce (goji, zázvor, rozinky), kopřivová semínka, či v létě můžete ozdobit např. živými otrhanými květy (divizny, brutnáku).

6/ Připravte si formičky, do kterých Vaši hotovou čokoládu nalijte a dejte do mrazáku.  V zimě můžete využít chladné období a dát zmrznout za okno pod pokličku.

7/ Čokoládu skladujte v lednici nebo v mrazáku.

Samozřejmě, že si můžete udělat pouze bílou a nebo hnědou čokoládu. Kreativitě se meze nekladou.

Zapojte i své ratolesti. Uvidíte, jak je výroba bude bavit, a vy budete mít o důvod víc, proč už nezdravou čokoládu z obchodů nebudete do Vaši domácnosti kupovat, natož jí obdarovávat své nejbližší!

Pokud byste si chtěli přečíst i další recepty, můžete se podívat například na raw raffaellové kuličky, či se podívejte na můj blog, kde sdílím své zkušenosti s domácí výrobou a moji cestou za zdravím.

Pokud se Vám recept líbí, budu ráda za komentář. Šiřte jej mezi své známé, přátele – vrátíme se tak k čokoládovým kořenům 🙂 .

Ať se Vám dílo podaří a buďte šťastni ve svém těle.

S láskou k domácí čokoládě.

Gabriela 

 

"Inspiruji a pomáhám lidem oprostit se od zaběhlých stravovacích návyků v jejich životech skrze změnu stravování." "Ukazuji cestu za lepším, zdravým životem plným energie a pozitivních myšlenek!" Můj příběh si přečtěte zde >>

eBook zdarma

5 kroků ke zdraví bez léků a lékaře aneb jak předejít své nemoci

Komentáře